csütörtök

Jánosi Engel Adolf kastély


                                                    Árva a ház,nincs kacagás......

Jánosi Engel Adolf kastély (Közép-Mecsek): a Komlóhoz tartozó Jánosipusztán 1900-ban épült vadászkastélyként, cselédlakásokkal,gazdasági épületekkel. Jánosi Engel Adolf (1820-1903) nevéhez fűződik a komlói szénbányászat elindulása, a vasútvonal megépítése, valamint elemi iskola működtetése. A kastély sokáig csecsemőotthon volt, jelenleg kihasználatlan és rossz állapotban van, felújításra vár.
Borzalmasan rossz állapotban van,szinte mindent elvittek belőle,és amit nem tudtak,az össze van törve. A tető beázik,a padláson rókák járnak,a valamikori park egy elhanyagolt dzsungel. Az emeleti szobák padlóján a beázás miatt vastag mohaszőnyeg alakult ki. A betört ablakokon keresztül beköltöztek a fecskék,és van amelyik ott pusztult el,mert nem találta a kijáratot.
Az ajtókról még az utolsó zárat,kilincset is leszerelték,ellopták. Valaki az egyik szoba sarkában "végezte dolgát"..... A padlásra nem tanácsos felmenni,mert életveszélyes,bármikor leszakadhat. Az épületet a mai napig nem őrzi senki....




Közvetlenül a bejárat után az alábbi látvány fogad....




 A jobb oldali ajtón belépve a látvány siralmas






A rombolás elképesztő



A földszintről vezető lépcső még biztonságos....


A leszedett csempét  talán újra "hasznosították".....


 Ha másra már nem,de ajtót támasztani még jó.....


 Ez az alkotás az emeleti feljáróban figyeli a betolakodókat




Az emeleti szobákban a padlón moha nő....


Értelmetlen rombolás.....


28 megjegyzés:

  1. Nagyon szép album - csak a látvány rémes!
    Nem értem a nemzeti vagyonnak gazdálkodókat.....itt senkit sem érdekel semmi????
    Ahhoz nem vagyunk nagy ország, hogy mindenütt ilyen pocséklás menjen!

    VálaszTörlés
  2. Hová lett a bejegyzésem?????????????????? :-((((((

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Gyöngyöm,hogy megnézted. A látvány valóban elszomorító,de a rémes az,hogy az épület kezd életveszélyessé válni,hiszen a beázás miatt a padlózat bármikor leszakadhat. Ahogy én be tudtam menni,úgy bárki más is,aki esetleg nem figyel a lába elé....

    VálaszTörlés
  4. Hát ilyenek az emberek?Hát hisz mi értelme volt szét rombolni mindent,csak úgy örömből meg jókedből? Hogy létezhetnek ilyen emberek akik nem becsülik meg azt ami van.Mert ez egykor mások otthona lehetett és a vandálok meg szét törtek minden.Szörnyü

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Henrietta,sajnos valóban léteznek olyan emberek,akik nem becsülik mások munkáját. Az értelmetlen rombolást én sem értem. Köszönöm,hogy megnézted a fotókat.

      Törlés
    2. Névtelen21:51

      Hello SHELENER!

      Ha tudsz akkor elküldöd nekem ezeket a fotókat meg többet is ami csak létezik erről az épületről?

      Törlés
    3. Kedves Henrietta !

      Megtisztelő a kérésed,de gondolom olvastad a blog jobb oldalán a következőt:"Minden jog fenntartva.Tilos használni a képeket újságban, blogokban, honlapokon, rajzokon, plakátokon, stb. az engedélyem nélkül.Kérlek tartsd tiszteletben a szerzői jogokat."

      Nos ha kapok egy email címet és némi magyarázatot,hogy miért szeretnél még több fotót saját részre,akkor esetleg segíthetek.

      Üdvözlettel:Helena

      Törlés
    4. Kedves Helena!
      Elkérhetem a mail címét? Privát üzenetet küldenék Önnek!
      Tisztelettel!
      S. Dávid

      Törlés
  5. Milyen szép épület lehetett ez! Talán nem is olyan nagyon régen újíthatták fel, de úgy látom kárba veszett minden.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha látnád a hozzá tartozó nagy parkot az öreg fákkal,a kis patakot a rajta átvezető híddal..... Mind a múlt szépségeiről mesél,még így romjaiban is egyfajta szeretet lengi körül a parkot. Az épületben viszont a dohszag terjeng,és az elhullott madarak szaga....
      Köszönöm,hogy megnézted :)

      Törlés
  6. Névtelen19:25

    Most mutattam az anyukámnak ezeket a képeket ő ebbe a kastélyba született.
    Hát a látványól könnybe lábadt a szeme.
    Szomorú,hogy az ország nemzeti vagyonait így hagyják tönkre menni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ismeretlen!

      Köszönöm a blogban tett látogatást . Szerintem sokan sajnálják,hogy ilyen pompás épületek az enyészeté lesznek,nincs gondos gazda,aki megóvná a pusztulástól. A kastélyban tett személyes látogatás talán sok szép emléket elevenítene fel,érdemes lenne meglátogatni,mielőtt végkép összedől...

      Törlés
  7. Névtelen20:53

    Szevasz!
    Egy nemsokára induló kastélyokkal foglalkozó weblapomhoz szeretném felhasználni az anyagodat, kérlek vedd fel velem valahogyan a kapcsolatot, pl bpetya@t-online.hu-ra küldj egy mail-t légyszíves, köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!

      Köszönöm a blogban tett látogatást,az ajánlat megtisztelő,de nem szeretném más weblapján meglátni a saját fotóimat.

      A blog kezdő lapján ez olvasható:" Minden jog fenntartva
      Minden jog fenntartva.Tilos használni a képeket újságban, blogokban, honlapokon, rajzokon, plakátokon, stb. az engedélyem nélkül.Kérlek tartsd tiszteletben a szerzői jogokat. "

      A fotózás időigényes terepmunka, a képek nem karosszékben ülve készültek,a gépek is sok pénzbe kerülnek.
      Tudom,ha bármi felkerül a netre,arról a többség azt hiszi,közpréda,amit el lehet vinni. Nos ebben az esetben azt látnám helyesnek,ha egy linkkel lenne utalás az itt levő fotókra,de semmi több.

      Üdvözlettel:Helena

      Törlés
  8. Szia! Klasszak a képek. Meg tudnád pontosan mondani, hogy hol van az épület?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves István!

      Köszönöm a véleményed,örülök,hogy tetszenek a fotók. A képek előtt leírtam,hol található az épület (.....a Komlóhoz tartozó Jánosipusztán..... )

      Üdvözlettel :Helena

      Törlés
  9. Névtelen8:01

    Ez az album tisztelet a régen elhunyt mesterek és a tulajdonosok előtt. Ők létrehoztak egy csodás épületet, amelyre még mindig jó ránézni és bizonyára jó volt benne lakni is. A mostani tulajdonosa viszont nem érti ezt, inkább ajándékozná oda olyan szervezetnek/embernek, aki hajlandó felújítani... Mindenesetre érdekes és szép album, gratulálok hozzá, figyelemmel fogom kísérni munkáját kedves létrehozó...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ismeretlen/Névtelen :)

      Nagyon szépen köszönöm,hogy megnézte a fotókat,köszönöm a kedves szavakat :)

      A megfigyelésem szerint az ilyen és hasonló épületek sorsa a teljes pusztulás. Pár év múlva talán a törmeléket talicskában tolják el majd a közmunkások. Mivel a tető beázik,nem kell már sokat várni rá....

      Törlés
  10. Üdv!
    Tudomásom szerint az épületet árulja a tulaj, nem kevesebb mint 93 millió Ft-ért. Talán az új tulaj nem hagyja majd elveszni. Sajnos nem műemlék, de ha az lenne sem lenne jobb a helyzet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép napot kedves Zsolt :)

      Igen,valóban áruják,de ez a helyszínen nincs jelezve,és az sem,hogy bárki is őrizné. Így szabad préda. Köszönöm a látogatást a blogban :)

      Törlés
  11. Névtelen11:13

    ...szomorú...

    VálaszTörlés
  12. Kedves Shelener,
    Kedves hozzászóló bloggerek!

    Örömmel, és egy kis aggodalommal jelzem, hogy személyemben új, és szándékaim szerint gondos tulajdonosa van a mecsekjánosi Engel kastélynak.
    Az örömöm oka, hogy megvehettem, és hogy máris tehettem érte néhány dolgot. Helyi iparosok és segítők közreműködésével kitakarítottunk, a tetőt megjavítottuk, az ellopott bádogozást pótoltuk, az összes ablakot beüvegeztük, az épületet zárhatóvá tettük, a villanyt ismét bevezettük, vonulós szolgálathoz bekötött riasztót és ideiglenes belső-, valamint homlokzat megvilágítást építettünk ki. Mindettől persze a kastély még nem éledt újjá, de a további pusztulástól remélhetőleg megmenekül.
    Magam építész vagyok, és azért vágtam bele a dologba – és egy másik, Miskolc melletti kastélyba – hogy jobbítsak a sorsukon. Célom a szükséges előkészítés mellett megfelelő végfelhasználást keresni, és így megnyugtató finanszírozást szervezni a felújításhoz.
    A kis aggodalom tárgya az, hogy azért ez manapság nem olyan egyszerű. Az eddigiek is jó pár millióba kerültek, de a további várható költségek még alapesetben is 150 MFt körül lesznek, és persze magasabb igényszint esetén határ a csillagos ég. Nyilvánvaló, hogy tőkeerősebb befektető vagy szélesebb bázisú összefogás szükséges.
    Az általam bevonni tervezett érdeklődők természetesen felmennek a netre, és többek között ezt a blogot találják, az enyészet valóban lehangoló képeivel. Emiatt sokan el sem jönnek megnézni, mert bár a valóság már nem ez, nehéz kimagyarázni az időrendet.

    Kedves Shelener,
    Kérem beszéljünk, hogy miként aktualizálhatná a blogot, vagy vehetné le az idejétmúlt, elrémisztő képeket.

    Kedves hozzászólók,
    Bár több gondatom van a hasznosítás mikéntjéről, szívesen veszek minden építő jellegű javaslatot, gondolatot.

    Kérem, hogy a ktibor61@gmail.com mail címen vagy a +36 30 24 88 400 telefonon jelentkezzenek.
    Üdvözlettel
    Kolbe Tibor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kolbe Tibor!

      Köszönöm hozzászólását,örülök,hogy gondos gazdára talált ez a pompás épület. Mielőtt még Ön hozzászólt,már láttam a javításokat,fotóztam a helyszínen. Vágás után esetleg megosztom azokat is,bár a blog nem erről szól.
      A fotók maradnak,mivel az akkori valós állapotot mutatják.Én csupán a puszta tényeket fotóztam,engedélyt nem kellett kérni,sem a bejáró fecskéktől (sok ott halt meg,mert nem talált ki; szintén megörökítettem ) sem a rókáktól.
      Ha úgy gondolja,elriasztja a befektetőt/társat,- mivel Önnek szabad bejárása van - tegyen közzé olyan fotót,ahol moha helyett bársony szőnyeg van a padlón.

      Ha esetleg a felújítás után mehetek fotózni a belső teret is,esetleg itt megosztom a képeket,bár ismétlem nem erről a szól a blog.

      A alábbi két szavát :"elrémisztő képeket." csak azért nem veszem sértésnek,mert Ön csak egy építész,és nem a fotós szemével lát.....

      Köszönöm még egyszer,hogy megtisztelt a hozzászólásával.


      Üdvözlettel:Helena

      Törlés
    2. Summoning17:24

      Sértő számodra vagy nem, valóban negatív benyomást keltenek ezek a képek, amivel az általad -minden bizonnyal- oly nagyra becsült kastély fejlődésének teszel keresztbe. Bár innen úgy tűnik, számodra inkább a fecskék, meg mohaszőnyeg fontosak, mert Te csak egy fotós vagy, nem egy kivitelező szemével látsz, hanem csak azt ami épp előtted van. Nem is tudom, kinek a munkája szolgálja a kastély érdekeit. Segítek: Te inkább ellene vagy.
      Nem túlzás azt feltételezni, hogy csak a blogod látogatottsága érdekel, és minden amit írsz álszent szöveg. "tegyen közzé olyan olyan fotót, ahol moha helyett bársony szőnyeg van a padlón"? Mert ha nem, akkor továbbra is visszaélsz az általad csinált negatív reklámmal?

      Törlés
    3. Kedves Summoning !

      Látom,Ön karácsony előtt nagyon ráért a neten böngészni,és itt a blogban írogatni. Sajnálom,hogy nincs családja,akivel foglalkozhatott volna a szeretet ünnepén....Én nem foglalkozom senki "érdekeivel" azt fotózom,amit látok,ami megérint. Nem készítek senkiről megbotránkoztató fotókat,legtöbb esetben kommentárt sem fűzök a fotókhoz. Mint tapasztaltam,azok amúgy is magukért beszélnek.Az,hogy Ön mit tart "álszentnek",legyen az Ön problémája,engem nem érint.... Üdvözlettel Helena

      Törlés
  13. László18:35

    Én innen jövök...5 éves koromig éltem ebben az épületben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves László!

      Bizonyára azokban az időkben szeretet és boldogság töltötte be a szobákat. Örülök,hogy megoszhattam Önnel is.
      Üdvözlettel:Helena

      Törlés
    2. Szia Laci! Én is néztem ott az Atom Antit az értezőben ☺️ nagyanyám a konyhán dolgozott, sokat voltam nála. Mindig is érdekelt, hogy kivel mi történt azóta. Ha elmesélnéd, Plaszauer Andrea néven megtalálsz fb.on!

      Törlés

?