vasárnap

Szily-kastély, Gödre


Valójában nem elhagyott,de egy kicsit mégis....

 Pár nappal ezelőtt Kaposvárra utaztam busszal és az ablakból nagyon  szép látvány tárult a szemem elé.....  Hatalmas fák egy  romos épület előtt és alattuk pihentek fekete-fehér tehenek.
  Igaz,hogy csak egy pillanatra láttam,hiszen a busz gyorsan ment,de ahhoz elég volt,hogy másnap vissza menjek és alaposan szemügyre vegyem. Kaptam engedély a fotózásra. Az állatok nagyon szelídek voltak,nyugodtan körbe tudtam járni a kúria parkját.Néhol majdnem bokáig süllyedtem a tehén"lepényben",de ennyi kényelmetlenséget megért a látvány .A park fái csodásak. 
Persze a Szily család védett parkkal övezett kúriája az évek során nagyon leromlott.
Egy ideig a termelőszövetkezet irodákat rendezett itt be, és istállók épültek ezen a területen.

  Ilyen fényözönben szálltam le a buszról...


 A kúria főépületének egy része


Itt voltak előző reggel a tehenek


Háborítatlanul legelték az elérhető lombot a kúria parkjában. Egy pillanatra eszembe jutott,vajon mit szólna a látványhoz az egykori tulajdonos. Valamikor ő és a családja  sétáltak a parkban...
 Természetvédelmi terület


Ugye milyen szépek?


 A kúria hátsó része


 Őt nem zavarja a hulló vakolat....


 Ez a nagyon romos épület is a kúriához tartozik


25 megjegyzés:

 1. Névtelen9:04

  Gyônyörű időt fogtál ki a fotózásra!
  A képek magukért beszélnek.......milyen kár ezért a szépséges épületért!Mennyi titkot,könnyet,mosolyt őrizhet.......?
  Lyz

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Lyz (?)

   Örülök,hogy megoszthattam Veled is :) Igen,az épületért valóban kár,valamivel több megbecsülést érdemelnének az ilyen,és hasolnó épületek. Bizony temérdek titkot őriznek a falak,milyen jó lenne,ha beszélni tudnának.....

   Köszönöm,hogy meglátogattad a blogot :)

   Törlés
  2. Sajnos a gazdagabb emberek nagyon gyarlóak,és nincsen bennük semmi össze fogás ! Sok lakatlan épület van a magyar honban,amit jó célra ki lehetne használni .A reá költött összeg pár éven belül megtérülne és így jövedelmező is lehetne.

   Törlés
 2. Névtelen14:02

  Én itt lakok, ahol ez az épület fekszik. A régi épületek mindig is bámulatba ejtettek, hihetetlen belegondolni, hogy egykpr viràgzó, uradalmi kastély volt. Az én üknagyanyám ebben a kastélyban nőtt fel, mert a háborúban elvesztette az édesapját, és háborús árvaként cselédlánynak fogadták. Ezután a kommunizmusban elüldözték az uraságokat, ès lett belőle iskola, TSZ iroda, öregotthon, posta, most pedig Csányié az egész, aki tesz rá magasból. Mellesleg a szemben lévő erdős terület is hozzá tartozik, régen ki volt parkosítva, és meleg forrásvíz bugyogott az oda épített fürdő medencébe. A Szily uraságoknak külön temetőjük van, ami különösképp a kedvenc helyem kicsi falumban. Érdemes megnézni. Kár, hogy így elhanyagolták.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ismeretlen !

   Köszönöm,hogy megnézted a fotókat,és hálásan köszönöm az információt a kastélyról. Sajnos nem tudom hol van ott a temető,de szívesen készítenék pár fotót. Minden segítségnek,útmutatásnak örülök.
   Üdvözlettel: Helena

   Törlés
  2. Névtelen2:14

   2 éve jártam a kastélyban és a pincében ahol az étkezde volt, találtam egy fekete-fehér réginek tűnő képet, amin egy fiatal nő fekszik a földön, mintha élettelen lenne. A kép abban a sarokban volt "kiállítva" ahol magán a képen is a nő fekszik. Mintha halott lett volna a képen a nő, nagyon bizarr volt ott az a kép a kastély pincéjében. Nem lehet tudni, mi történt?

   Törlés
 3. kár a szép kastélyért és az értékek pusztulásáért !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen,valóban nagy kár. Köszönöm,hogy megnézte a fotókat :)

   Törlés
 4. Kedves Fotós!😊Örömmel és büszkeséggel tölt el minket,hogy valaki felfigyelt az egykor -bár nekünk most is gyönyörű birtokra.Nem nehéz meglátni régi fényét még ilyen lepusztult állapotban sem,de a szív mégis fáj,hogy nap mint nap egyre jobban az enyészeté lesz.Ès ez csak egy elfeledett kincs a sok közül itthon...

  VálaszTörlés
 5. Kedves Ismeretlen :)

  Hálásan köszönöm a szavait. Sajnos nagyon sok régi épület pusztulásra van ítélve. Én így is látom bennük a szépet,látom magam előtt az építőket és az építtetőt.... Egykor mindegyiknek örömet okozott,büszkék voltak a két kezük munkájára.Köszönöm,hogy megnézte a fotókat:)
  Üdvözlettel:Helena

  VálaszTörlés
 6. Szép képek, érdekes történet. :)

  VálaszTörlés
 7. Kár érte volt már öreg otthon is ez a kastej

  VálaszTörlés
 8. A kastélyban 1965 töl 1975 ig időskoruak szociális otthonamüködött. Ezen idő alatt a kastélyt eredeti szépségében felujitottuk kívül belül. Új vakolat padlás dedzkaboritás tetőátrakás is megtörtént. Ki alakítottuk a konyhát vízvezeték két szenyvizelvezetést megoldottuk. Rendbetettűk a parkot a környezetet. Hatvan idős ember élt itt tíz ~víg nagy nyugalomban. 75 Ben az akkori tsz a megyei tanács töl megszerte az épületet. Az időseket a megye más otthonába osztották szét. A személyzetet elblcsátották. Pedig többségük addigra szakképzettség szerzett. Egyszer a Szili család Amerikában élő leszármazottai ott jártak és nagyon örültek hogy milyen szép az épület és a park. A Szentmártoni temetőben 64 elhunyt sírja található beton kereszteket készítettünk hogy ne tünjenek el örökre. A megyei legtöbb kastélyában ma is idősek élnek békés nyugodt környezetben. Sajnálatos módon ez ott Gödrében nem sokáig valósulhatott meg.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ÉN a férjemmel pár éve át festettük a neveket a temetőben a kereszteken ,hogy ne vesszenek feledésbe.A férjen nagypapája is ott nyugszik ,az otthon lakója volt.

   Törlés
  2. Hálásan köszönöm az értékes információt :) Üdvözlettel Helena

   Törlés
  3. Névtelen2:13

   2 éve jártam a kastélyban és a pincében ahol az étkezde volt, találtam egy fekete-fehér réginek tűnő képet, amin egy fiatal nő fekszik a földön, mintha élettelen lenne. A kép abban a sarokban volt "kiállítva" ahol magán a képen is a nő fekszik. Mintha halott lett volna a képen a nő, nagyon bizarr volt ott az a kép a kastély pincéjében. Nem lehet tudni, mi történt?

   Törlés
 9. Az én anyukám is a kastély mellett lakott egy kicsi tsz szolgálati házacskában.

  VálaszTörlés
 10. Hálásan köszönöm az értékes információkat :üdvözlettel Helena

  VálaszTörlés
 11. Nem itt lakott a kúrában kb. 1959,1960-ig Tóth András és családja /felesége, két leánya,majd unokái is? Nagyon kíváncsi lennék rá, s hálás lennék minden információért. Köszönöm szépen! Mária

  VálaszTörlés
 12. Én is laktam gyermekként azon a környéken és szeretném megtalálni a helyet. Egy magas lejtőn volt egy kúria, előtte kör alakú virágágyás és gesztenye fasor kötötte össze a másik emeletes kastéllyal. Körülöttük hatalmas park, nagy medencével, különleges fákkal, s más növényekkel, eldugott kis kápolnával,tiszta víű patakkal, rajta híddal. Kb. 2 km volt Gödreszentmárton, ahova lehetett templomban járni. Akkoriban Arató atya katolikus misézett. A völgy alján volt a falu / itt volt akkor va tsz. iroda is. A tetőn a kisebb épületnek két bajárata főbejárat és az udvar felöl a másik, un. cselédbejárat, ezen a folyosón volt a konyha és a személyzet szobái. Kérem, ha valaki ráismer és
  bármit tud, az epületekről és lakóirol, a parkról.., írjon nekem. Hálás köszönettel Mária

  VálaszTörlés
 13. Kedves Ismeretlenek ! Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat,üdvözlettel : Helena

  VálaszTörlés
 14. Valamikor a kastélyhoz tartozó út alatti parkban tartották minden évben az ifjúsági napot versenyekkel egybekötve!

  VálaszTörlés
 15. Névtelen14:19

  Kedves Shelener!
  Nekünk volt szerencsénk belül is végigjárni, elképesztő hogyan lett hátrahagyva, sok személyes adat, mindenféle szanaszét hever

  VálaszTörlés
 16. Belül sajnos nem láttam,talán majd egyszer....

  VálaszTörlés

?